top of page
Marble Surface

Bleekproces

De tint van het gebit wordt voor de behandeling door ons opgemeten met een kleuren staal en samen met u vastgesteld. De mondspreider wordt geplaatst en daarna word het tandvlees goed ingesmeerd, vervolgens wordt de bleekgel aangebracht. Met behulp van de professionele bleeklamp van Cosmotology wordt de gel geactiveerd. Dit proces wordt een aantal keren herhaald, dit is afhankelijk van de door u gekozen behandeling. Na de behandeling wordt het gebit opnieuw opgemeten en kunt u het resultaat direct bekijken. Eventuele Voor en na foto's zullen worden gemaakt. 

​

Met opnieuw bleken kan dan opnieuw resultaat geboekt worden. Het resultaat kan ook worden bijgehouden door 1 keer per 3 maanden of soms 2 keer per jaar te laten te bleken. Het resultaat kan afhankelijk zijn van de oorzaak van de verkleuring.

​

Ik adviseer om de behandeling van 60 of 120 minuten aan voor het meest zichtbare en natuurlijke resultaat. Dit mag verdeeld worden in 2 afspraken. Tinten zijn een gemiddelde indicatie, dit is vooraf nooit te garanderen. De eerste 24 uur raden wij het aan om geen kleurstoffen te benuttigen zoals  Coca-Cola, tomatensaus, dropjes, rode wijn etc. Roken binnen 24 uur geschiet geheel op eigen risico, ben je niet in staat om dit vol te houden probeer dan minimaal 4 uur te wachten met de eerste sigaret. De kleur kan anders weer snel terug gaan in oude staat.  

​

Wetgeving bleken 

Een tandenbleek gel behoort tot 1 van de onderstaande twee categorieën:

​

1. Peroxide afgevende stoffen als waterstofperoxide, hedrogen peroxide, calcium peroxide, magnesium peroxide, strontium peroxide, zinc proxide, PVP/ hydrogen peroxide, urea peroxide, carbamide peroxide, sodium carbonate peroxide, sodium perboraten, sodium percorbonata.
2. stoffen zonder peroxide: zoals sodium bicarbonaat.

​

Lange tijd was een bleekgel die peroxide bevatten de standaard voor het tanden bleken in Europa. Sinds 1 november 2012 is alle landen van de Europese unie een nieuwe wettelijke regeling van kracht. De reden van deze wettelijke aanpassing is het grote aantal klachten van consumenten over gevoelige, pijnlijke tanden en tandvlees na het bleken met een gel van categorie A. 

​

Per aanpassingen van de wettelijke regels heeft twee belangrijke consequenties : 

1. Alleen een tandartspraktijk met mag met peroxide bleken.

2. Tanden bleken met een gel uit categorie A is alleen toegestaan met een concentratie van maximaal 6% peroxide. Voor 2012 werd normaliter gebleekt met 36% peroxide. Dit is feitelijk een verlaging van de concentratie van peroxide in de bleek gel met 83%.

​

Sinds 1 november 2012 bestaan er nu 3 soorten bleek behandelingen:

​

|Een behandeling met waterstofperoxide of carambine peroxide bij de tandarts.

|Een peroxide bij een schoonheidssalon of beautysalon.

|Thuis bleken met een peroxide vrije bleek gel.

​

|De non peroxide bleek methode, zoals met bleekgels op basis van sodium bicarbonaat zijn niet schadelijk voor het gebit. Ze vallen daarom niet onder restricties van de Europese unie en hoeven dus niet door tandartsen uitgevoerd te worden.

Een bleek behandeling met sodium bicarbonaat is pijnloos en geeft geen irritaties. De non-peroxide methode van bleken is daarom zeer populair als effectief en betaalbaar alternatief voor het bleken met peroxide.

​

Een bleek behandeling met Waterstofperoxide 6% t is pijnloos en geeft geen irritaties. De waterstofperoxide gel zorgt er voor dat het 'gele' tandbeen gebleekt wordt en krijgt u een mooi en lang houdbaar resultaat. 

​

Kind krijgt tandheelkundige behandeling

Bezoek een tandarts

Mocht er na een bleekbehandeling toch een kleurverschil ontstaan, kan de tandarts de vulling eventueel opnieuw maken in de juiste kleur. Geheel op eigen kosten.  Eventuele vulingen pas plannen na de bleekafspraak zodat de tandarts de juiste kleur composiet kan gebruiken.

Image by Enis Yavuz

Let op!

Facings, porseleinen kroon en brugwerk verkleuren wel mee tijdens een beek behandeling MAAR alleen in de kleur hoe de tandarts of prothetisch deze heeft gemaakt. In de praktijk blijkt het materiaal waarvan witte composiet vullingen zijn vervaardigd redelijk mee te bleken. 

Image by Sonja Langford

Hoe vaak moet je bleken?

Het duurt ongeveer 6- 12 maanden voordat je gebit weer teruggaat naar de oorspronkelijke kleur. Dit is gemiddeld, bij de een kan dit eerder gebeuren dan de ander. Ligt er aan of je rookt of veel koffie drinkt bijvoorbeeld dan komt de gele aanslag eerder terug. Voor een blijvend resultaat raden wij aan om tussen de 3-4 maanden terug te komen. We werken uitsluitend met natuurlijke producten die niet sterk en agressief zijn. Ook verkopen wij speciale whitening tandpasta’s die de kleur langer laat behouden en zelfs tot 2 tinten mee kan opfrissen.  

Oorzaken van de verkleuringen

Verouderingsproces 

Naarmate de leeftijd stijgt, wordt de laag tandbeen van de tanden en kiezen steeds dikker. Hierdoor treedt een verdonkering of vergeling van de tandkleur op. Bovendien wordt door slijtage de laag glazuur dunner (of slijt helemaal weg op sommige plaatsen), waardoor het gelere tandbeen beter zichtbaar wordt. De kleur van tanden en kiezen wordt ook beïnvloed door barstjes in het glazuur, waar doorheen kleurstoffen dringen. 

 

Dode tand 

Als gevolg van bijvoorbeeld tandbederf of een ongeval, kan het levende deel van een tand geïnfecteerd raken. Wanneer dit pulpaweefsel afsterft, komen er kleurstoffen uit de rode bloedcellen vrij. Deze bloedcellen kunnen de tand een blauwe of geel/grijze verkleuring geven. Ook als er al een wortelkanaalbehandeling gedaan is, kan de vulling of resterend pulpamateriaal de verkleuring veroorzaken. 

​

Medicijngebruik 

Bij jonge kinderen waarin het blijvend gebit nog in ontwikkeling is, kan het antibioticum tetracycline verkleuringen veroorzaken. Oorspronkelijk wordt een gele kleur ingebouwd, maar onder invloed van daglicht wordt dit bruin. 

 

Ontwikkelingsstoornissen 

De ontwikkeling van tanden en kiezen voltrekt zich in de kaak. Tijdens deze ontwikkeling kunnen stoornissen optreden waardoor er afwijkingen ontstaan. Bijvoorbeeld de structuur van glazuur en tandbeen kan anders zijn, waardoor kleurstoffen makkelijker binnendringen. Dit is onder andere het geval bij fluorose: door een te hoge concentratie fluoride tijdens de aanleg van tanden en kiezen raakt vooral de vorming van glazuur verstoort. Het gevolg is een poreus tandmateriaal met een afwijkende kleur. 

 

Andere oorzaken 

Tandbederf kan verkleuring veroorzaken, dit moet behandeld en gevuld worden, tanden bleken is dan geen oplossing. Doorschijnende grijze vullingen kunnen alleen verholpen worden door deze te vervangen door witte vullingen. Verkleurde randjes langs vullingen en kronen zijn moeilijk met bleken te verhelpen, lichte verkleuringen kunnen wel verholpen worden.

​

​

  • Facebook
  • Instagram
  • Whatsapp

 

Behandelingen enkel op afspraak.

Neem contact op via een van mijn socials!

​

Wil je een afspraak afzeggen?

​

Doe dit dan 24 uur van te voren.

Dan hoeven we dit niet in rekening te brengen.

​

jatandenbleekstudio bevind zich in Eindhoven, in het pand van Usia. De auto kunt voor de salon gratis parkeren.

​

Kvk nummer:85522937

Rek nummer:NL27 KNAB 0416 6216 94

Btw nummer: 222932788B01

Adres: van Kanstraat 9

         5652 GA

         Eindhoven

​

bottom of page